Stockholm

Noorwegen

Kijk ook eens op onze andere online reisgidsen over Scandinavië.

 

×

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Zweeds Lapland

IJshotel ZwedenZweeds Lapland is een uniek gebied, dat zowel 's winters als in de zomer aantrekkelijk is voor de bezoeker.

 

 

 

Waar ligt Lapland

Lapland heeft geen eigen staat, maar strekt zich uit over het aller-noordelijkste gedeelte van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland.

Zweeds Lapland

Zweeds Lapland ligt in het noorden van Zweden en grenst aan de buurlanden Noorwegen en Finland. De winters zijn er lang en donker. Het kan er dan hard vriezen met temperaturen tot wel -30 °C. Maar in de zomer schijnt de zon 24 uur en kan het 30 graden boven nul worden! Dit uitgestrekte, onbedorven en vrijwel lege gedeelte van het land heeft veel te bieden. Zowel aan degenen die hier komen voor hun welverdiende rust als voor degenen die het avontuur zoeken.

Het landschap van Lapland

Zweeds Lapland is meest heuvelachtig. Richting de Noorse grens in het westen gaan de heuvels over in bergen tot net boven de 2000m. Berkenbomen zijn de enige boomsoort. Na de zomer verandert de aanblik van het ruige landschap dramatisch, Het prachtige groen van het zomerlandschap is al in september veranderd in geel en felrood als de berkenbomen hun herfstkleur aannemen. Dan duurt het niet lang tot de eerste sneeuw valt en alles bedekt wordt onder een dikke laag sneeuw. Omdat Zweeds Lapland zo noordelijk gelegen is, is het noorderlicht hier in de winter vaak zien. Dit zeldzame verschijnsel, dat bij helder weer te zien is wanneer elektrisch geladen deeltjes van de zon de atmosfeer binnendringen, creëert de meest wonderlijke en sierlijke vormen en kleuren. Voor de meeste bezoekers die het voor het eerst meemaken, is het een indrukwekkende en onvergetelijke belevenis. Naarmate de dagen na de winter weer langer worden, stijgt de temperatuur, begint de sneeuw te smelten en dient het voorjaar zich aan. Door de lange winter volgen de overige seizoenen elkaar veel sneller op dan wij gewend zijn. Het voorjaar is een explosie van bloemen, die allemaal tegelijk in bloei lijken te willen staan. De dieren profiteren van de korte periode waarin er voedsel in overvloed te vinden is. De zomers zijn het beste moment om erop uit te trekken in de natuur. U kunt dan zonder sneeuwschoenen of sneeuwscooter het beeldschone landschap te voet verkennen.

 

 

IJshotels

Heeft u ooit geslapen in een hotel van ijs? In Zweeds Lapland is het mogelijk in een hotel van ijs te slapen, of zelfs in een iglo. Dit hotel wordt elke winter herbouwd en gevuld met de prachtigste ijskunstwerken. Letterlijk alles wat van ijs gemaakt kan worden is daar te vinden en ze overtreffen zichzelf elk jaar weer met nieuwe ideeën en innovaties voor het gebruik van ijs. Als u niet zo dol bent op ijs kunt u altijd slapen in één van de kerkdorpen. Deze dorpen waren speciaal rondom kerken gebouwd zodat kerkgangers niet ver hoefden te reizen en zijn nu open voor het grote publiek. U kunt hier niet alleen overnachten maar ook verscheidene activiteiten ondernemen.

Zweeds LaplandActiviteiten

Noord Zweden en Zweeds Lapland bieden een rijke keuze aan mogelijke activiteiten, die zich goed laten combineren met het genieten van de omgeving. 's Winters is er in het wit geklede landschap meer te doen dan alleen de gebruikelijke winter activiteiten zoals skiën, snowboarden of schaatsen. U kunt bijvoorbeeld een hondenslee nemen of het noorderlicht bekijken in de Aurora Sky Station, of u kunt met de sneeuwscooter de sneeuwvlaktes berijden. In de zomer kunt u vissen op zalm en forel. Wildwatervaren, kanoën en kajakken zijn populair. Net als kamperen, zeker ook onder de Zweden zelf. Rust en ruimte vindt u hier volop. Files en opeengepakte mensenmassa's bestaan hier zelfs in het hoogseizoen niet. Wandelliefhebbers kunnen het Koningspad bewandelen. Dat is een uitgezette wandelroute van 450km langs de Noorse grens, waarbij u door vijf natuurgebieden komt die op de UNESCO lijst van wereld erfgoed staan. Er zijn hutten om te overnachten en ook kunt u onderweg proviand inslaan. Waarschijnlijk het meest bijzondere evenement in Zweeds Lapland vindt plaats in Gällivare. Hier kunt u bekijken hoe 's wereld beste Kerstman wordt verkozen.

Vakantie Zweeds Lapland

Er is zo veel te zien en te beleven in dit noordelijk stuk van Zweden, dat het ondenkbaar is dat u zich zult vervelen. Het landschap alleen al is verrassend genoeg om aan Zweeds Lapland een bezoek te brengen.

Campings Zweden

Reisgids Zweden

Reisgids Zweden