Stockholm

Noorwegen

Kijk ook eens op onze andere online reisgidsen over Scandinavië.

 

×

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Reisinformatie Zweden

Reisinformatie ZwedenAls je Zweden wilt gaan bezoeken, is het handig om voor vertrek al van een aantal praktische zaken op de hoogte zijn, zodat je goed voorbereid bent als je aankomt in dit mooie en gastvrije land.

 

 

Valuta

Ondanks wat velen denken, is het algemene prijspeil in Zweden niet veel hoger dan in Nederland. Zweden heeft zijn eigen munteenheid: de Zweedse krona (kroon). Er zijn bankbiljetten met coupures van 20, 50, 100, 500 kronen. Daarnaast zijn er muntstukken van 1, 2, 5 en 10 kronen. Een kroon is onderverdeeld in 100 öre. In 2010 zijn de munten kleiner dan één kroon afgeschaft. Prijzen kunnen wel luiden in een gedeelte van een kroon, bijv. 17,53, maar het totaalbedrag wordt altijd afgerond op hele kronen. Zweedse kronen kan je verkrijgen bij elk FOREX wisselkantoor aan de grens, in de grote steden en op de vliegvelden. Met je Maestro- of Cirrus-pinpas kan je terecht bij de geldautomaten die ook in Zweden overal te vinden zijn. Ook credit cards worden in Zweden algemeen geaccepteerd, al zal er vaak naar je identiteitsbewijs worden gevraagd wanneer je met een credit card wilt betalen. Er is geen algemene regel wat de openingstijden van banken betreft. De meesten gaan open om 09.00 of 10.00 en sluiten om 15.00. Maar veel banken gaan tenminste één dag in de week later dicht, meestal om 18.00. In het weekend en op feestdagen zijn de banken gesloten.

Klimaat

Zweden kent door zijn enorme grootte drie verschillende klimaatzones. In het zuiden van het land heerst een gematigd zeeklimaat met warme zomers. De invloed van de warme Golfstroom is in het hele land merkbaar, maar het zuiden, waar de westenwinden ongehinderd toegang hebben, profiteert daar het meeste van. Langs de grens met Noorwegen is het vanwege de hoogte koeler dan in het laagland. In de winter kan het ook in het zuiden van Zweden zeer koud worden met soms temperaturen van -25 °C. Midden en Noord Zweden hebben een landklimaat met warme, droge zomers en koude, strenge winters. Gedurende de zomer kan het ook in het noorden zeer warm worden, met zelfs in Zweeds Lapland temperaturen van boven de 30 graden. Hoe verder je zomers in de richting van de Noordpool reist, hoe langer de dagen worden. Voorbij de Poolcirkel gaat de zon dan niet meer onder. Hartje zomer kan men in Zweden dan ook zonder enig probleem ’s nachts buiten een boek lezen. Andersom blijft de zon er in de winter onder de horizon en is dan voor weken niet meer zichtbaar.

Taal

De officiële taal van Zweden is het Zweeds. In Zweden kan je ook goed uit de voeten met Engels, Noors of Fins. Maar een Zweeds woordenboek kan altijd erg handig van pas komen.

 

 

Beste reistijd

Over het algemeen zijn de zomermaanden juni, juli en augustus de beste tijd om Zweden te bezoeken. In deze maanden is de temperatuur het meest aangenaam en zijn de dagen het langst. Voor een wintervakantie geldt dat februari en maart de beste maanden zijn. Zeker is het dan niet meer zo donker als in december en januari en hoe later je gaat hoe minder koud het wordt.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen de Nederlandse tijd en de tijd in Zweden, dus je hoeft je horloge of mobiele telefoon niet aan te passen.

Feestdagen

Naast de internationale feestdagen zoals Halloween en kerst, heeft Zweden ook een altijd eigen feestdagen. Houd er dus rekening mee dat het op deze dagen erg aannemelijk is dat winkels en kantoren gesloten zijn. Op 1 mei viert Zweden meidag, op 6 juni vieren Zweden hun Nationale feestdag en op 23 juni vieren de Zweden midzomerdag.

Vervoer

Je kunt Zweden bereiken per boot, cruiseschip, vliegtuig of auto. Eenmaal in Zweden zal je merken dat ze een uitgebreid netwerk van trein- en busverbindingen hebben. Vrijwel iedere plek die bewoond is, is bereikbaar met bus of trein. De eilanden in de Oostzee zijn bereikbaar per veerboot. De verkeersregels wijken niet veel af van die in Nederland. De drukte en files die zo kenmerkend zijn voor het Nederlands autoverkeer, maak je in Zweden veel minder mee, zeker als je weg blijft uit de grote steden Stockholm en Göteborg. Als je in de winter met de auto naar Zweden gaat is het gebruik van spikebanden aan te bevelen. Wie weinig tijd heeft kan u altijd de lokale vluchten uitproberen.

Meer reisinformatie

Kijk voor meer reisinformatie over Zweden op www.landenkompas.nl

Campings Zweden

Reisgids Zweden

Reisgids Zweden