Stockholm

Noorwegen

Kijk ook eens op onze andere online reisgidsen over Scandinavië.

 

×

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Karlstad

KarlstadKarlstad ligt aan de noordelijke oever van het Vänern meer, in de provincie Värmland. Het heeft ongeveer 80.000 inwoners en de belangrijkste industrie is papiervervaardiging.

 

 

Karlstad – Zonnestad

Karlstad staat bekend als de zonnestad van Zweden, vanwege het hoge aantal uren zon per jaar. Het logo van Karlstad is een lachende zon. Karlstad is ook bekend als zonnige stad vanwege een jonge serveerster, Eva Lisa Holtz, die in de 18e eeuw heel geliefd was vanwege haar zonnige karakter en warme glimlach. Zij kreeg de bijnaam ‘Sola’ dat zonnig betekent en zij heeft haar eigen stadbeeld tegenover het Stadshotel waar zij gewerkt heeft. Karlstad is een gastvrije en kindvriendelijke stad. Het centrum van Karlstad is niet groot en alles is binnen loopafstand. Als u liever wilt fietsen dan kunt u, tussen mei en september, gratis een fiets huren bij Solacykeln op het stadsplein Stora Torget.

Karlstad- Sportstad

Het Vänern meer biedt vele recreatiemogelijkheden: kajakken, kanoën, raften, vissen en kamperen. IJshockey is de meest populaire sport en het seizoen begint in september.

Karlstad – Cultuurstad

In de afgelopen jaren heeft Karlstad optredens gehad van artiesten van wereldklasse zoals Bob Dylan, Dolly Parton, Rod Stewart, Elton John en nog vele anderen. Het Värmland’s Opera en Het Karlstad Theater hebben musicals gehad zoals West Side Story, Mozart’s Don Giovanni en Puccini’s La Boheme. Beroemde dichters uit deze streek zijn Gustav Froding en Nils Ferlin. Selma Lagerlöf heeft de verhalen geschreven over Nils Holgersson en zij heeft ook de Nobelprijs voor de Literatuur gewonnen in 1909.

Het weer in Karlstad

Karlstad heeft strenge winters met een gemiddelde temperatuur van -4.7 ºC. Mei t/m augustus zijn de zonnigste maanden en warmste maanden.

Bezienswaardigheden Karlstad

  • Stora Torget – Het Stadsplein. Het Stadsplein van Karlstad is een van de grootste van Zweden. Hier staat het Vredesmonument met het standbeeld van een vrouw die een gebroken zwaard vasthoudt.
  • Marienbergsskogen is een klein recreatiepark op loopafstand van het centrum. Heel leuk voor kinderen, met speeltuinen, dieren, en een mooi strand. Voor natuur- en vogel-liefhebbers zijn er wandelpaden en een uitkijktoren.
  • Karlstad Kathedraal. De Kathedraal van Karlstad ligt op een heuvel en is van heinde en verre te zien.
  • Värmland’s Museum. Het museum ligt aan de rivier Klarälven en heeft tentoonstellingen over de geschiedenis van Värmland, vanaf de ijstijd tot heden.

 

 

Tips

  • Bij Hala, slechts 30 minuten ten noorden van Karlstad vindt u het huis van de officiele Varmland Tomten (Santa Claus). U kunt de rendieren van dichtbij bewonderen en als u autopech heeft, dan kunt u geholpen worden in de autosloperij van Santa Claus.
  • Bezoek Karlstad in december voor een echte Zweedse Kerst.

Winkelen in Karlstad

Favoriete winkelstraten zijn Drottninggatan, Västra Torggatan en Östra Torggatan. Het winkelcentrum Bergvik is een van de grootste in Zweden en er is zelfs een IKEA.

Restaurants in Karlstad

Rondom het gezellige stadsplein, Stora Torget, vindt u talloze goede restaurants.

Uitgaan in Karlstad

Bent u een liefhebber van rock, pop, klassieke muziek, jazz of blues? In Karlstad is voor elk wat wils.

  • Nachtclubs Koriander, Jaguar en Plaza
  • In de Nojesfabriken is er een nachtclub, maar u kunt er ook bowlen en karten.
  • Bishop’s Arms is een leuke pub op het stadsplein

Campings Zweden

Reisgids Zweden

Reisgids Zweden