Stockholm

Noorwegen

Kijk ook eens op onze andere online reisgidsen over Scandinavië.

 

×

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Uppsala

UppsalaUppsala is de vierde grootste stad van Zweden en ligt in de provincie Uppsala.

 

 

 

 

Uppsala ligt ten noorden van Stockholm en vanwege de korte rit met de trein werken er veel bewoners van Uppsala in Stockholm. Het vliegveld van Stockholm, Arlanda Airport, is ook gemakkelijk te bereiken vanuit Uppsala. De Fyrisån, de Fyrisrivier, verdeelt de stad in twee gedeelten: het historische deel in het westen en het administratieve, residentiële en commerciële gedeelte in het oosten. De historische wijk in het westelijke deel is het aantrekkelijkst voor toeristen. Uppsala is het aartsbisdom van Zweden en heeft de oudste Universiteit van Scandinavië. Uppsala is een veilige stad voor bezoekers.

Weer Uppsala

In Uppsala zijn de winters meestal koud, lang en donker en de zomers koel. De koudste maand is februari, met een gemiddelde temperatuur van -5ºC, de warmste maand is juli met temperaturen tussen 17ºC en 22 ºC. De beste tijd om Uppsala te bezoeken is van mei tot september.

Bezienswaardigheden Uppsala

  • Uppsala Domkyrka. De Kathedraal van Uppsala uit 1435, in gotische stijl gebouwd over een periode van 150 jaar, is de grootste kerk in Scandinavië.
  • Gustavanium. Gebouwd in 1625 en het hoofdgebouw van de universiteit. Het bevat het Museum van Noordse Oudheden, het Muntenkabinet en het Victoria Museum met Egyptische oudheden. Er is ook een perfect bewaard gebleven 17e eeuws anatomisch theater waar de lijken van terechtgestelde misdadigers werden ontleed.
  • Carolina Rediviva. De Bibliotheek van de Universiteit van Uppsala en de grootste bibliotheek in Zweden, met meer dan 5 miljoen volumes en zo’n 60.000 manuscripten.
  • Uppsala Slott. Tegenwoordig huist het kasteel verschillende musea oa het Vredesmuseum en het is ook de residentie van de gouverneur (landshövding).

Gamla Uppsala (Oud Uppsala)

Gamla Uppsala ligt aan de rand van het huidige Uppsala. Als een van de grootste en belangrijkste begraafplaatsen, heeft Gamla Uppsala, ongeveer 300 grafheuvels uit de 6e tot 12e eeuw. De vroegste en meest indrukwekkende zijn drie enorme grafheuvels, de Koninklijke Terpen, Kungshögarna, waar volgens de legende drie koningen van voor de Vikingentijd begraven liggen. Hier zijn veel mensen- en dierenoffers gebracht om de goden gunstig te stemmen. De Vikinggoden, Thor, Odin en andere, werden verdreven toen het Christendom arriveerde in 1090 en vanaf 1164 is Uppsala de zetel van het aartsbisdom.

Linnaeus Museum

Carl Linnaeus, de beroemde Zweedse natuuronderzoeker, arts en wetenschapper, heeft gedurende zijn leven nauwe banden gehad met Nederland. Hij is in Harderwijk als arts afgestudeerd en heeft in Leiden en Amsterdam gewerkt. Hij is lange tijd hoogleraar geweest aan de Universiteit van Uppsala. Het museum is gevestigd in zijn familiewoning en is ingericht met persoonlijke bezittingen van de Linnaeus familie.

 

 

Winkelen Uppsala

Als bruisende winkelstad heeft Uppsala voor elk wat wils. Er zijn moderne winkelcentra, speciaalzaken, charmante boetiekjes, markten, trendy tweedehandswinkels, antiekwinkels en grote vlooienmarkten. In de Saluhallen kunt u genieten van lokale gerechten en dranken. De winkelstraten zijn autovrij en het centrum van Uppsala is overal te voet te bereiken.

Restaurants Uppsala

De restaurants in Uppsala serveren gerechten uit de hele wereld, maar ook locale specialiteiten zoals traditionele Viking maaltijden.

Uitgaan Uppsala

Als universiteitsstad heeft Uppsala een bruisend nachtleven met vele clubs, bars en cafés in hartje stad.

Campings Zweden

Reisgids Zweden

Reisgids Zweden