Stockholm

Noorwegen

Kijk ook eens op onze andere online reisgidsen over Scandinavië.

 

×

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Gamla Stan

Gamla Stan - StockholmGamla Stan, de Oude Stad, dateert uit de 13e eeuw en is het historische deel van Stockholm.

 

 

 

 

Gamla Stan strekt zich uit over drie eilanden: Stadsholmen, Riddarholmen en Helgeandsholmen en werd daarom ook ‘de stad tussen de bruggen’ genoemd. ‘Stan’ is afgeleid van het woord ‘staden’ wat stad betekent. Gamla Stan is een belevenis. Geniet van de smalle steegjes en geplaveide straten, de talloze musea, winkels, restaurants en de prachtige eeuwenoude architectuur. Lange tijd is dit stadsdeel verwaarloosd geweest, maar in de 80er jaren is de wijk opgeknapt en kreeg het officieel de naam Gamla Stan. Er wonen zo’n 3000 mensen.

Gamla Stan - StortorgetStortorget

Dit schilderachtige plein is het hart van Gamla Stan en wordt omringd door oude koopmanswoningen zoals het Börshuset. Met hippe bars, trendy eethuisjes en een bruisend straatleven trekt het elk jaar miljoenen toeristen. Hier vond in 1520 het Stockholm Bloedbad plaats waarbij Zweedse edelen werden afgeslacht door de Deense koning.

Vasterlanggstan

Dit is de ‘lange straat in het westen’ en de meest toeristische straat in Gamla Stan. In de zomer kan het hier zo druk zijn dat het moeilijk wandelen is. Rondom de straatmuzikanten staan er altijd veel mensen en u moet dan uitkijken voor zakkenrollers.

Gamla Stan - Marten Trotzigs GrandMarten Trotzigs Gränd

Op de smalste plek is dit steegje slechts 90 cm breed. Het is vernoemd naar de 16e eeuwse Duitse kopermagnaat Marten Traubtzich die hier alle woningen heeft opgekocht.

 

Gamla Stan - Branda TomtenBrända Tomten

Dit is een klein driehoekig plein waar ooit een huis stond, dat na een brand in 1728 niet meer is herbouwd. U kunt nu even bijkomen op een terras of een bankje in de schaduw van de grote kastanjeboom.

 

 

Köpmantorget

Op het Plein der Kooplieden staat het bronzen standbeeld van St. George en de Draak, een uitbeelding van de strijd tegen het kwaad.

Prästgatan

De Priesterstraat is een van de mooiste in Gamla Stan. Waant u zich hier helemaal in de Middeleeuwen en snuif de sfeer op van eeuwen terug.

Bezienswaardigheden Gamla Stan

  • Kungliga Slottet. Dit unieke pand is het werkpaleis van de koning en wordt gebruikt bij officiële gelegenheden. Het paleis wordt bewaakt door de Högvakten, die verantwoordelijk zijn voor de bescherming van de koninklijke familie sinds 1523.
  • Storkyrkan. De Kathedraal, gebouwd door de stichter van Stockholm, Birger Jarl, heeft een belangrijke rol gespeeld in hoogtepunten van de koninklijke familie zoals huwelijken en kroningen. Hier staat het originele houten standbeeld van St. George die met de Draak in gevecht is.
  • Het Cornelis Vreeswijk Museum. Hier kunt u alles te weten komen over een jongen uit Ijmuiden die het helemaal gemaakt heeft in Zweden. Geboren in Ijmuiden in 1937, is Cornelis Vreeswijk met zijn ouders naar Zweden verhuisd toen hij twaalf was. Hij studeerde maatschappelijk werk en hoopte journalist te worden. Maar de muziek bleef trekken en hij werd muzikant, zanger en acteur. Hij was een van de belangrijkste troubadours van Zweden en heeft vooral veel invloed gehad als schrijver van protestmuziek en Zweedse volksmuziek. www.cornelis.se

Campings Zweden

Reisgids Zweden

Reisgids Zweden