Stockholm

Noorwegen

Kijk ook eens op onze andere online reisgidsen over Scandinavië.

 

×

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Schaatsen op natuurijs

Schaatsen natuurijsLinks , rechts, links, rechts. Moeiteloos glijdt u over het ijs. U heeft uw ritme gevonden. Voorovergebogen en door de knieën gezakt, volgt u uw gids.

 

 

 

Het landschap is ongerept en het zonlicht weerkaatst op de ijsvlakte. U hoort het huilen van de wind, het krassen van uw schaatsen en uw eigen hartslag. Het ijs fluistert. U voelt de wind in uw rug en u glijdt verder, alsmaar verder.

Nordic Schaatsen

Schaatsen op natuurijs in Zweden, ook Nordic schaatsen genoemd, is een unieke ervaring. Het is wel even anders dan rondjes schaatsen op de kunstijsbaan. Nordic schaatsen is een recreatieve vorm van schaatsen met alle veiligheidsvoorzieningen, helemaal volgens Zweeds model. De vorst begint al in november, maar in januari, februari en maart is het ijs dik genoeg in de bevroren meren, kanalen en zelfs de open zee. Natuurijs is niet overal even dik en daarom is het juiste gereedschap van levensbelang. Voor uw eigen veiligheid wordt u aangeraden om niet alleen op pad te gaan. En dan liever met z’n drieën dan met twee man. U heeft nodig het juiste type schaatsen, goede schoenen, ijsstokken, ijsklauwen, een fluitje en extra warme kleding in een waterdichte rugzak die tegelijk zwemvest is. Met een goede gids erbij kunt u zorgeloos genieten van het weidse landschap, de rust een een echte Zweedse winter. U zult ontdekken hoe het voelt om te lopen over water.

Toerschaatsen in Zweden

Toerschaatsen, "långfärdsskridsko", is een vorm van lange-afstand schaatsen dat een bepaalde route volgt en doet denken aan de Elfstedentocht. Vele gemeenten leggen op de bevroren meren ijsbanen aan van wel 10 km lang. Toerschaatsen is heel populair in Zweden en heeft honderden clubs met zo’n 100.000 leden. De clubs gebruiken de sociale media om informatie uit te wisselen over het schaatsen op natuurijs en alles wat ermee samenhangt.

Vikingarännet Race

Elk jaar vindt op het Mälarenmeer, het derde grootste meer in Zweden, de Vikingarännet Race plaats. Dit is een 80 km oude Viking route tussen Uppsala en Stockholm.

Natuurijs in ZwedenFalun

De stad Falun ligt in midden-Zweden in de provincie Dalarna en is bekend om de kopermijn, Dala Rood verfkleur, de Faluworst, maar vooral om het alpine skiën en het schaatsen op natuurijs. De skischansen zijn van heinde en verre te zien en zijn het symbool van Falun.

 

 

Runn Winter Week

Het Runnmeer ligt tussen Falun en Borlänge en is een populaire bestemming voor toerschaatsers. Er worden ijsbanen aangelegd op het meer waar u naar hartelust kunt schaatsen. In februari wordt altijd de Runn Winter Week gehouden met vele schaats-aktiviteiten. Dit is het hoogtepunt van de winter en er is een geschikte wedstrijd voor elke schaatser. Ter afsluiting van de Runn Winter Week vinden ook de Wereld Cup finales plaats van de Marathon Speed Skating. De langste afstand is 150 km. Meer info: www.runnwinterweek.se

Falun en omgeving

De Zweedse Ski Games in Falun vinden plaats in maart en zijn helemaal gericht op wedstrijden in langlaufen. Rondom Falun liggen ook andere populaire skigebieden zoals Idre dat heel gezinsvriendelijk is en het gigantische Sälen dat 200 km buiten Falun ligt. Tussen het schaatsen door kunt u ook een bezoek brengen aan het familiehuis en tuin van Carl Larsson, de beroemde Zweedse schilder, in Sundborn, 10 km buiten Falun.

Campings Zweden

Reisgids Zweden

Reisgids Zweden