Stockholm

Noorwegen

Kijk ook eens op onze andere online reisgidsen over Scandinavië.

 

×

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Wandelen in Zweden

Wandelen ZwedenVanwege de ongerepte natuur is Zweden een paradijs voor wandelaars. Dit uitgestrekte land biedt een grote variëteit aan prachtige landschappen met valleien, bergen, bossen en toendra.

 

 

U kunt in Zweden volop genieten van flora en fauna, ruimte, frisse lucht, rivieren waar u zo uit kunt drinken, rust en vooral stilte die alleen onderbroken wordt door de geluiden van de natuur. Zweden heeft honderden wandelpaden met wandeltochten voor beginners en meer uitdagende routes voor ervaren wandelaars. Meer info: www.svenskaturistforeningen.se

Allemansrätten

Als wandelaar heeft u in Zweden het recht om te gaan en te staan waar u wilt zolang u geen schade toebrengt aan de natuur of overlast bezorgt. U kunt overal uw tentje opzetten en de nacht doorbrengen onder de blote hemel.

De beste tijd

De beste tijd om in Zweden te wandelen is van juni tot september. Van eind mei tot half juli schijnt de middernachtszon en u heeft veel kans op een bui. De grote drukte van het wandelseizoen begint half juli en in september moet u al rekening houden met sneeuw. Het weer kan plotseling omslaan en als wandelaar in Zweden moet u altijd voorbereid zijn op plotselinge weersveranderingen.

Kungsleden, de Koningsroute

Er wordt beweerd dat u niet echt gewandeld hebt in Zweden zolang u de Kungsleden niet gelopen hebt. De Koningsroute is de meest bekende wandelroute in Zweden en biedt een uniek wandelavontuur met zijn berkenbossen, hangbruggen over onstuimige rivieren, verborgen gletsjers en de hoogste berg van Zweden. Deze bijna 450 km lange wandelroute doorkruist Lapland en u komt door 4 nationale parken en een natuurreservaat. De route wordt meestal verdeeld in 4 gedeelten en met zo’n 100 km per week, doet u er een maand of langer over. Het populairste gedeelte ligt tussen het bergstation in Abisko en Nikkaluokta. De Zweedse Touring Federatie zorgt voor het onderhoud van de wandelpaden, de bergstations en de comfortabele hutten langs de gehele Koningsroute. De hutten liggen een dag lopen uit elkaar en u kunt verzekerd zijn van een warm welkom aan het eind van de dag en een veilige overnachting. U hoeft niet superfit te zijn om de Koningsroute te bewandelen.

Kebnekaise berg

Deze 2113 meter hoge berg ligt binnen de Poolcirkel en vanaf de top heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving. De Middernachtszon schijnt hier vanaf 25 mei tot 18 juli. Er worden diverse tochten georganiseerd vanaf Kebnekaise fjällstation en met een matige fitness zijn deze goed te doen. In deze streek kunt u in de zomer last hebben van muggen en in september zakt de temperatuur ‘s nachts tot onder het vriespunt.

 

 

Sarek National Park

Dit nationale park wordt ook ‘de laatste wildernis in Europa ‘ genoemd. U moet een ervaren wandelaar zijn, omdat er geen aangelegde paden zijn. U zult uw tent, eten, brandstof en andere kampeerspullen moeten meesjouwen.

Wandelen in Skåne

In de provincie Skåne is de natuur heel anders dan in het hoge noorden. Skåne ligt in het zuiden van Zweden en grenst aan zee. Skåne heeft zo’n 1000 km aan wandelroutes door de hele provincie.

Wandelen in Stockholm

In de Stockholm Archipel kunt u met het hele gezin wandelen van eiland naar eiland. Er zijn 24.000 eilanden en soms moet u een eindje met de boot. De twee bekendste wandeltochten in deze omstreken zijn Sörmlandsleden en Upplandsleden.

Campings Zweden

Reisgids Zweden

Reisgids Zweden