Stockholm

Noorwegen

Kijk ook eens op onze andere online reisgidsen over Scandinavië.

 

×

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Klimaat Zweden

Klimaat ZwedenHet klimaat in Zweden heeft meerdere gezichten. Er liggen 1600 km tussen het noorden en het zuiden en deze afstand wordt onderverdeeld in diverse klimaatzones.

 

 

Vanwege de warme Golfstroom is het klimaat in Zweden veel milder dan andere landen op dezelfde noordelijke breedtegraad. De winters in Centraal- en Zuid-Zweden zijn minder koud dan de winters in bijvoorbeeld Rusland en Canada. Vooral in het zuiden zijn de zomers lekker lang en warm. Het regent veel in de late zomer en de herfst, maar veel minder in het voorjaar.

Drie klimaatzones

Zuid-Zweden heeft een zeeklimaat met koude, bewolkte winters en vochtige zomerweer. De zomers zijn warmer aan de kust en u kunt dan van hartelust genieten van de prachtige stranden. Hier duurt de zomer minstens 4 maanden en u heeft gemiddeld 19 uur daglicht. In de winter die slechts 2 maanden duurt heeft u ongeveer 6 uur daglicht per dag.

Midden-Zweden heeft een vochtig landklimaat met koude winters. Hoge druk gebieden over Oost-Europa en Rusland brengen warm en zonnig zomerweer met gemiddeld 21ºC in juli. Door de bergen regent het in Noorwegen voordat de wolken Zweden bereiken en Zweden is dan ook een van de landen met de minste neerslag in Europa.

 

 

In Noord-Zweden duurt de winter minstens zeven maanden en er ligt sneeuw gedurende 6 maanden van het jaar. De zomer duurt amper 3 maanden en u kunt dan genieten van de Middernachtszon. De eerste sneeuw valt in oktober en de wintertemperaturen zakken tot -30ºC of lager. In de meest noordelijke gebieden duurt de Poolnacht zo’n twee maanden en dan komt de zon niet boven de horizon. In de winternacht kunt u de show van licht en kleur van de Aurora Borealis, het Noorderlicht, bewonderen. In de bergen liggen de warmste temperaturen rond -10ºC. De extreme kou biedt vele mogelijkheden voor wintersport voor jong en oud. De steden zien er sprookjesachtig uit onder een dik pak sneeuw en u kunt zich te goed doen aan glühwein om lichaam en hart warm te houden.

Het klimaat in Zweden vereist dat u zich in de zomer warm aankleedt en in de winter moet u zich extra goed inpakken. U heeft het hele jaar door een waterdichte jas nodig. Als u nog last heeft van de kou dan helpt niets beter dan een Zweedse gebreide trui.

Campings Zweden

Reisgids Zweden

Reisgids Zweden