Stockholm

Noorwegen

Kijk ook eens op onze andere online reisgidsen over Scandinavië.

 

×

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Zweden in de winter

Zweden winterZweden in de winter. Wanneer u een reis naar Zweden wilt maken in de winter, is het goed stil te staan bij het aantal uren daglicht en de temperatuur.

 

 

 

Verschillen in aantal uren daglicht en temperatuur in winters Zweden

Het aantal uren daglicht is erg beperkt in de maanden december en januari, al is er een aanzienlijk verschil tussen het zuiden en het noorden van Zweden. Door de verschillende klimaatzones in het land zijn de verschillen in gemiddelde temperatuur groot. De kuststreken in het zuiden staan sterk onder invloed van de Warme Golfstroom en zuid-westen winden. Dat zorgt voor relatief milde winters met gemiddelde temperaturen rond het vriespunt. Naar het noorden toe wordt het snel kouder. In Kiruna bijvoorbeeld is de gemiddelde temperatuur in januari -16 graden Celsius, maar temperaturen van -30 en lager zijn geen uitzondering. Een voordeel is dat de lucht erg droog is, waardoor het niet zo koud aanvoelt. Natuurlijk blijft het verstandig om u warm aan te kleden, waarbij thermo ondergoed en gevoerde laarzen goed van pas komen. Als u uw vakantie wat later in het seizoen plant, is het al wat lichter en warmer.

Begaanbaarheid van wegen

Het is er de Zweden veel aan gelegen de doorgaande autowegen onder alle omstandigheden open te houden. Men beschikt daartoe over uiterst geavanceerde detectie- en waarschuwingssystemen, zodat vroegtijdig actie kan worden ondernomen bij sneeuwval en gladheid. Winterbanden zijn vanzelfsprekend een must. De spoorverbindingen worden altijd open gehouden.

Noorderlicht in Zweden

De winter is het jaargetijde waarin in noord Zweden het Noorderlicht aanschouwd kan worden. Hoe verder u naar het noorden gaat, hoe groter de kansen om dit bijzondere natuurverschijnsel te zien. Wanneer u niet zoveel  tijd ter beschikking heeft, kunt u tegenwoordig heel goed vliegen naar Zweeds Lapland. De Jong Intra heeft een reis vol unieke belevenissen naar de schitterende natuur van dit gebied.

Wintersport in Zweden

De Zweden zijn enorme liefhebbers van wintersport. Het heuvelachtige en bergachtige land biedt daartoe alle mogelijkheden. Op veel plaatsen vindt u dan ook skiliften, verzorgde pistes en langlaufloipes, meest voor gebruik door de lokale bevolking. Bekende wintersportplaatsen met alle denkbare faciliteiten zijn Åre, Vemdalen en Falun. Het beste seizoen begint hier in februari en duurt, afhankelijk van de hoogte,  tot april-mei. U kunt u dan genieten van lange dagen, terwijl de zon al behoorlijk warm is. Zie de pagina Skiën in Zweden voor gedetailleerde informatie. Behalve om te skiën is Zweden ook een geweldige bestemming om te gaan toerschaatsen op natuurijs. Op veel bevroren meren worden kilometerslange sneeuwvrije banen uitgezet, waarvan veel gebruik wordt gemaakt. Zie de pagina Schaatsen op natuurijs voor meer informatie. De Jong Intra heeft diverse wintersportreizen naar Zweden in het programma.

Campings Zweden

Reisgids Zweden

Reisgids Zweden